UNIFUN Tianfu Chengdu by CLOU Architects

UNIFUN Tianfu Chengdu by CLOU Architects

The 42496.31 sqm UNIFUN Tianfu Chengdu is an online and offline architecture with a multi-media facade system and a large-area of outdoor social space. CLOU architects aims to integrate architectural form and digital promotion into a coherent whole.

ONLINE AND OFFLINE INTERATION

UNIFUN Tianfu Chengdu presents an aesthetic inspired by the Rubik’s Cube. White pixel modules with red details and large multi-media façade systems create different spatial and visual effects with the passage of time.

 

During the daytime, the cuboid volumes blend into the orderly surroundings of the community and introduce a large area of outdoor terraces for locals to enjoy the street life. While at night, light penetrates through the openings at the joints of aluminum panels, enriching the night cityscape with a sense of futurism. The architecture can be interpreted as an interface between the virtual and physical world.

LIGHTING SYSTEM AND MEDIA FAÇADE

As early as 1936, Maison de la Publicité Project by Oscar Nitzchke with Hugo Herdeg is considered as a media architecture, the utility of lighting and photomontage transforms the building into a media devices that brings a new understanding of façade into architecture world. One of the important factors that affects the media facade is lighting technology, for instance, the visual of regular facade can be varied by lighting to present a series of free flowing patterns. Different lighting effects can be continuously adjusted to change the facade of the building, and will also interact better with the multi-media screen. From light to shade, colour and graphics changes of the façade system, CLOU architects expects to achieve different visual effects for UNIFUN from the outside.

PROMOTION CANVAS

The project seeks to integrate both online technology and commercial sensibilities into the architecture through modulated interactive façade systems. The digital canvas, as an upgrade of traditional façade advertising, could broadcast exciting and informative content in real-time such as branding images, online advertisement, social media activities, and offline event information.

FAÇADE GAMIFICATION

In addition to the concept of “cube”, the facade was also inspired by animated game culture in the age of social media. The design features glass panels with LED curtain that could be developed into architectural platform for digital context add-ons. Within this context, the aim here is to deliver an innovative design that responds to the exciting prospect of regional development while opening up the possibilities and extending the reach of architecture.

PROJECT INFORMATION
  • Project Name: UNIFUN Tianfu Chengdu
  • Type: Community Mall
  • Client: China Overseas
  • Location: Xianghe San Street, Tianfu District, Chengdu, China
  • Construction Area: 42316.9 sqm
  • Façade Design: CLOU architects
  • Design Team: Jan F. Clostermann, Lin Li, Wenlei Ma, Myungin Lee,Sebastian Loaiza, Na Zhao
  • LDI: Hong kong huayi design consultants (Shenzhen) LTD.
  • Façade Consultant: SuP Ingeneure GmbH
  • Lighting Consultant: Beijing Pro Lighting Design Co. LTD.
  • Interior Design: Callison RTKL
  • Photography: Arch-Exist

Text provided by CLOU architects via v2com

Photos credit: Arch-Exist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: