SCARBORO BEACH SERVICES & SURF CLUB by Hames Sharley

SCARBORO BEACH SERVICES & SURF CLUB by Hames Sharley

The principles of the Scarborough Surf Saving Club emanated from our collaboration with the foreshore redevelopment team. This was evident from the project’s inception and briefing workshops which enabled Hames Sharley to fully understand the wants and needs of all key stakeholders.

D-Max Photograohy http://www.dmaxphotography.com.au joel@dmaxphotography.com.au

Hames Sharley approach centred on the often quoted ‘sand and sea’ that describes the coastal location. The design of upper building consists of two forms; sand – inspiring the ‘solid’ form that houses the functional service parts of the precinct and sea – inspiring ‘transparent’ forms that represent sea froth, realised as permeable enclosures.

Transparency is enhanced with concrete fins inspired by surfboards and waves to create a rhythm to the exposed south of the building. These fins aren’t just architectural expressions but also enable lines of sight from the entry through to the ocean, whilst providing structure and thermal mass for ESD compliance. The lower facilities are finished with concrete and timber cladding, creating legibility and a sense of tranquillity.
The wall that connects the existing limestone turret, the boatshed and the tower’s southern elevation are finished in limestone, thereby connecting the new development to the old.

D-Max Photograohy http://www.dmaxphotography.com.au joel@dmaxphotography.com.au

Hames Sharley identified the objectives and design principles for the Scarborough Surf Saving Club during early workshops and included building on Scarborough’s identity, creating an activated, integrated and attractive place and defining “what is the role of the Beach services and the SLSC”.

One of the first decisions by the Hames Sharley design team was to split the operational areas on the lower level with the hospitality and managerial areas on the upper promenade. Splitting these spaces is the lower promenade public pathway, allowing the public pass through the surf club zone.

D-Max Photograohy http://www.dmaxphotography.com.au joel@dmaxphotography.com.au

The Metropolitan Redevelopment Authority are transforming Perth into a vibrant, connected city that can meet the needs of a growing population.

Many sustainability initiatives were investigated as part of this project, including solar panels, grey water re-use and meter monitoring. The most effective measures integrated were passive solutions to minimise energy usage, including fully opening windows and minimising direct sunlight.

D-Max Photograohy http://www.dmaxphotography.com.au joel@dmaxphotography.com.au
Text description provided by Hames Sharley Architecture

Images credit: Joel Barbitta

Published with BowerBird https://www.bowerbird.io/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: