Chalet Simonazzi: „Penchant for wood“

Chalet Simonazzi: „Penchant for wood“

As a result of a series of different constructions, the existing Chalet Simonazzi consisted as a conglomerate of different volumes. Noa* (network of architecture) has added another story to the building and unified the different parts amongst a new facade.

Image credit Alex Filz

The Chalet Simonazzi is located in Völs / Fiè (Italy) facing the outstanding scenery of the Schlern mountain: The landscape is shaped among grassland and hayfields, the architecture is rural and alpine, houses lean against a rather traditional building style with pitched roofs.

Image credit Alex Filz

The site of the residence is densely built, therefore lacking of enough space – indoor and outdoor. The mission was the extension of the residence on one hand and the renovation of the existing apartments on the other hand. A variety of different constructions over the past years resulted in an only partially coherent overall picture. The goal was to create a homogeneous façade design, which evolves like a second skin above the existing and gives the building a new exterior.

Image credit Alex Filz

The existing volume has been amplified with another storey in which 5 new apartments were located. In general the green space of all the apartments have been upgraded, the balconies have been transformed into generous terraces with a panorama view. The whole building have been supplied with a flat roof, which gives the terrace an attractive roof terrace – multiple shed roofs in the local style form the south façade; the building is integrated within the village.

Image credit Alex Filz

“…The goal was to reduce the chaos of materials used in the existing building and to reduce it to an essential minimum: reclaimed timber. The new skin covers all horizontal and vertical surfaces, bottom view and balcony, inside and out, everywhere…” – Andreas Profanter

Image credit Alex Filz

The facade of the whole residence has been renewed: walls, ceilings, balconies and bottom views are cladded with retro timber and give the building a unique nature. Because of the extended balconies and the roof terrace guests have more spaces to relax and enjoy outdoor life within the site.

Project details:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: