Nasturzio Italian restaurant in Albino Bergamo

Nasturzio Italian restaurant in Albino Bergamo

Bespoke ceiling felt installation featured in Italian restaurant Nasturzio, homage to the restaurant‘s name project by Francesca Perani architect / Arianna Foresti architect.

image credit Francesca Perani

Nasturzio, under a sky of petals
Felt and light play a leading role in the new restaurant Nasturzio (Albino, Bergamo) in the design proposed by the architects Francesca Perani and Arianna Foresti.

image credit Francesca Perani

Located in Albino, Val Seriana Bergamo, Nasturzio has taken shape in the renovated Carmelite complex of the Santuario della Ripa, under the ownership of emerging chefs Cinzia Mismetti, William Bertocchi and Jonathan Signorelli.

image credit Francesca Perani

The installation project curated by architects Francesca Perani and Arianna Foresti reinterprets an open space of 130 square meters in a subtle way yet with great scenic impact.

image credit Francesca Perani

A felt aerial textile installation invades the dining room, softening the rigidity of the pre-existing architectural lines and creating a new acoustic balance. The choice to keep tone-on-tone with a warm neutral colour and a pattern evocative of the petal, narrates the identity of the entire restaurant, which takes its name from an edible ornamental flower originating in Peru, used since ancient times to embellish dishes.

The ceiling is thus enriched with 140 fabric petals, arranged in a regular grid that recalls the compositional accuracy characteristic of the careful and exclusive choices of the chefs.
The many felt models move the regular, rigid space of the room, giving depth to the environment and creating a setting that extends also to the back walls of the room.

Two partitions move downward from the ceiling, and envelop the space around the guests. The new lighting system integrates with the set-up offering lighting points aimed at giving intimacy and highlighting the dishes served.

A large bespoke wrought iron structure features a felt niche, which houses the bottle storage unit inserted in the curvilinear partition located behind the counter.

Two materials in antithesis for their intrinsic qualities, iron and felt, coexist in balance in a new elegant and original space, where even noise is mitigated to increase emotional comfort.

Area: 130 sqm
Design: FrancescaPerani architect + Arianna Foresti architect
Colaborator: Ilenia Perlotti – Interior Designer
Photo: Francesca Perani

Published with BowerBird

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: